Når du blir kunde hos en strømleverandør (og ikke minst etter at du har blitt det) er det flere fallgruber du bør styre unna. Som alltid anbefaler vi å sette seg skikkelig inn i vilkårene, og ikke la seg overtale til noe uten å sjekke hva man sier ja til.
Unngå fordelspakker
De rimeligste strømavtalene, oftest spotprisavtaler, innebærer gjerne svært lav fortjeneste for leverandørene. For å bøte på dette har flere strømleverandører begynt å selge såkalte «fordelspakker» med en ekstrakostnad for kunden som ofte er vanskelig å få øye på ved bestilling. I den grad prisen for tilleggspakken synliggjøres er det gjerne snakk om en «per dag» pris på noen få kroner, slik at det kan virke som ubetydelige summer. Men 2,50 per dag er altså nærmere 1000-lappen per år.
Om disse pakkene reelt sett omfatter noen «fordeler» kan diskuteres, ofte er innholdet unødvendig og overpriset sett fra de aller fleste strømkunders ståsted. Strømavtaler med slike «fordelspakker» selges dessuten ofte i samarbeid med andre, f.eks. flyselskaper eller elektrokjeder. Da lokkes kundene med fordeler av typen gavesjekk eller bonuspoeng, men man må altså bestille et betydelig dyrere produkt som sannsynligvis gjør at vinnngen går opp i spinningen – og vel så det.
Ikke la deg lure på telefonen
Noen kraftleverandører opererer med billigprodukter som kommer bra ut på Forbrukerrådets prisoversikt, men i realiteten er lokkemat. Disse billigvariantene kalles «lynavleder-produkter» i bransjen, og på engelsk heter det etterhvert godt kjente trikset «bait and switch«.
Konseptet går ut på at man får kundene inn døren via billigproduktene, men så snart man har blitt kunde blir man oppringt av selskapet og forsøkt overtalt til å endre til en avtale som er dyrere – gjerne i form av en «fordelspakke» eller prisgaranti. Si NEI og gå aldri inn på avtaler uten nøye å ha sjekket betingelsene på forhånd!
Følg med på endringer
Som nevnt promoterer mange kraftleverandører ofte veldig billige avtaler, med forlokkende vilkår som også gjør at man rangerer høyt på Forbrukerrådets prisoversikt. Imidlertid tjener strømleverandørene lite penger på de aktuelle vilkårene, og de ønsker derfor å få kundene over på andre og mer lukrative betingelser snarest mulig etter å ha fått kunden «på kroken».
Derfor gjelder ofte de gunstige vilkårene kun i en begrenset periode, og den som leser det som står med liten skrift vil oppdage klausuler der man eksempelvis automatisk vil bli overført til en annen avtale etter noen måneder. En typisk variant er å selge inn «Billigavtale Kampanje» der strømkunden etter 3 måneder vil havne på betingelsene til «Billigavtale» – som ikke er riktig så billig.
Det er slett ikke sikert at strømleverandøren tar seg bryet med å varsle deg direkte om denne typen avtaleendringer eller andre prisendringer. Ofte viser avtalevilkårene at prisendringer «kan skje med x ukers varsel» og at slike endringer vil bli kunngjort på leverandørens websider.
Sørg derfor for å sjekke gjeldende priser med jevne mellomrom, og ikke finn deg i å bli «melket» på helt andre betingelser enn strømleverandøren solgte deg. Bytt kraftleverandør hyppig om nødvendig!